Geschiedenis

Maffia

De Maffia in Italië.

De Italiaanse maffia is ontstaan op Sicilië. Daar werden de familie’s gekoppeld en kregen zij een gezamelijke naam – de Cosa Nostra. In de 15e of 16e eeuw ontstond in Napels de welbekende Camorra. Nog later kwam de ‘Ndrangheta in Calabrië.

Aan het begin van 1991 zei de minister van Binnenlandse Zaken (Vincenzo Scotti), dat er meer dan 500 criminele organisaties waren met meer dan 15.000 leden en meer dan 100.000 handlangers, een militair-industriële macht met een zakencijfer van 30 miljard Euro.

Pogingen om de maffia uit te roeien zouden mislukken, er zou een speciaal team opgericht worden. De zogeheten Superprocura, zij moesten de maffia gaan bestrijden en krijgen daarvoor speciale volmachten. De Superprocura werd echter niet opgericht omdat de 2 belangrijkste rechters die hem moesten leiden werd omgelegd in 1992.

De maffia is in de jaren 60 veel nauwer gaan samenwerken met elkaar. Sinds de jaren 80 werken de Cosa Nostra, de Camorra en de ‘Ndrangheta samen. De maffia is in Italië, maar ook in andere landen in de politiek geïnfiltreerd. Zo beheersen zij vele stemmen en hebben zij soms zelfs eigen kandidaten die aan de verkiezingen meedoen. Volgens een onderzoek in het begin van de jaren 90 is de maffia qua grootte de 4e politieke partij van Italië.

De maffia is al zeer lang bezig zich over de wereld te verspreiden. Italiaanse emigranten die naar de USA gingen kregen de maffia mee. Ook Europa is werkterrein van de maffia geworden.

De Maffia van Sicilië, de welbekende Costa Nostra!

Tussen de 9e en 15e eeuw werd Sicilië continue bezet door buitenlandse legers. Er ontstonden in die tijd veel geheime broederschappen die zich tegen de overheersers verzetten. Deze voorlopers van de hedendaagse maffia werden door geheimhouding en loyaliteit bij elkaar gehouden. In 1920 kwam Mussolini aan de macht en hij wou de maffia vernietigen. Maar alleen de lagere rangen in de maffia werden echt aangepakt. De maffia groeide ondergronds gewoon door. Toen de geallieerden Sicilië bevrijden lieten ze alle tegenstanders van Mussolini vrij uit de gevangenissen. Hieronder bevonden zich vele maffiosi die zich tegen Mussolini hadden verzet. Onbewust zetten de geallieerden veel maffiosi op belangrijke politieke en zakelijke posten, waardoor de maffia een enorme macht kreeg. Dit leidde tot de verandering in vorm en inhoud van haar activiteiten.

Tot de jaren 50 waren de maffiosi voornamelijk te vinden op het platteland, maar doordat de landbouw minder belangrijk werd en duizenden werkloze boeren naar de steden verhuisde, verhuisde de maffia mee. Zij behaalde grote winsten door te voorzien in de grote vraag naar nieuwe woningen. De maffia beheerste alle aannemersbedrijven volledig. In de periode 1959-1964 kregen slechts 3 personen 2500 van de 4000 bouwcontracten in Palermo.

De maffia sloot ook contracten met de Christen democratische partij. Zij zouden de politiek steunen in de strijd tegen het communisme. Hieruit volgde een bloedbad van vooraanstaande communisten en socialistische politici. Er worden in 10 jaar tijd 43 politici omgelegd. Dit gebeurde met behulp van gewapende bendes zoals die van Salvatore Giuliano. Zijn bende heeft 7 jaar lang ongestoord misdaden kunnen plegen. Pas in 1950 toen Giuliano een nationaal schandaal werd, spanden de maffia en de staat samen en werd hij vermoord. De Italiaanse staat tolereerde de maffia.

In 1957 bespraken Siciliaanse en Amerikaanse maffiosi in Palermo enkele geschillen. De uitkomst van dit gesprek was dat men gezamenlijk actief zou worden in de heroïnehandel die zij dan uiteindelijk zouden gaan domineren. Ook werd tijdens die bespreking de Cupola opgericht. De heroïnehandel leverde gigantische winsten op.

 Maffia oorlog

In 1963 barste de eerste maffiaoorlog los. De inzet was de absolute macht. Na een bomaanslag,waarbij 7 agenten om het leven kwamen, werd de oorlog beëindigd. De aanstichter, Michele Cavataio, werd vermoord. Als reactie op de bomaanslag pakte de politie vele maffiosi op. In 1967 leidde dit tot het eerste maxi-proces, waarbij 114 maffiosi terecht stonden. Het proces bleek een aanfluiting te zijn. 104 maffiosi werden vrijgesproken. Vanaf 1969 begonnen de Corleonesi hun macht uit te breiden. Zij isoleerden langzaam hun voornaamste tegenstanders en speelden ze tegen elkaar uit. In 1981 barstte de tweede maffiaoorlog los. Daarin rekenden de Corleonesi af met hun tegenstanders. De oorlog kostte ruim 400 mensen het leven. De Corleonesi waren de absolute heersers van de Cosa Nostra. Riina begon nu zijn bondgenoten een voor een uit te schakelen, omdat hij hen zag als bedreiging voor zijn eigen positie. Hij besloot tot een agressief optreden tegen de staat. De maffia had zijn zaken altijd op de achtergrond gedaan. Door deze strategie leidden de Corleonesi hun eigen ondergang in. Doordat ze de traditionele regels hadden geschonden,ondermijnden ze de cultuur van interne solidariteit en omerta. Veel maffiosi gingen met justitie samenwerken, waardoor de maffia onder steeds grotere druk kwam te staan. Italiaanse rechters als Falcone en Borsellino kregen een groot inzicht in de maffia door de pentiti. Op 23 december 1986 blies de maffia een trein tussen Bari en Rome op. Er vielen 16 doden en 200 gewonden. De aanslag had als doel de aandacht af te leiden van de bekentenissen van de pentiti. Daarin slaagde de maffia niet. Op 16 februari 1986 begon een maxi-proces tegen 458 maffiosi. Op 16 december 1987 werden de vonnissen voorgelezen. 344 beklaagden werden schuldig bevonden en tot in totaal 2665 jaar cel veroordeeld. 114 beklaagden werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hierna verdween de maffia echter weer op de achtergrond.

In de tweede helft van 1988 verdwenen veel veroordeelde maffiosi uit de gevangenis, als ze verlof hadden. In 1989 zaten nog slechts 60 van de veroordeelden van het maxi-proces vast in de gevangenis. Falcone en Borsellino zetten echter door. Op 23 mei 1992 werd Falcone gedood bij een bomaanslag. Op 19 juli van datzelfde jaar komt ook Borsellino om het leven bij een bomaanslag. De aanslagen maken deel uit van van een nieuwe tactiek van Riina, de leider van de Corleonesi.
In februari 1992 was door de Cupola besloten tot een terreurcampagne. Zo werden begin 1993 bomaanslagen gepleegd in Rome, Firenze en Milaan. Na de dood van Falcone en Borsellino werd de maffia hard aangepakt. Er werden in 2 jaar tijd 46% meer arrestaties verricht en het aantal moorden daalde met 42%. In 1992 en 1993 ontbond de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken de gekozen besturen van meer dan 70 middelgrote en grote steden, omdat ze geïnfiltreerd waren door de maffia.Na Riina’s arrestatie op 15-1-1993 besloot de maffia om de tactiek van Riina te laten vallen en om een reorganisatie door te voeren. Alle belangrijke aanhangers van Riina werden door de politie gearresteerd. De “nieuwe” maffia ging weer op de achtergrond opereren.

Top ontmoeting

In 1993 vond een topontmoeting plaats tussen de Siciliaanse en de Russische maffia. Er werd een verdrag gesloten over de verdeling van de drugshandel en het witwassen van zwart geld. De omzet van de maffia steeg van 30 miljard in 1991 tot 80 miljard in 1996. In heel Italië betalen 3 van de 10 bedrijven “protectiegeld” aan de maffia. Na de dood van Falcone en Borsellino werden ook de politieke contacten van de maffia aangepakt. De christen-democratische partij werd verpletterd en uiteindelijk tussen 23 en 26 juli 1993 opgeheven. De winnaar van de verkiezingen in 1994 was Forza Italia, de partij van mediamagnaat Berlusconi. Onder zijn bewind nam de strijd tegen de maffia snel af. Tevens werden de pentiti aangevallen. In 1998 is de maffia weer terug waar zij het liefst is: onopvallend achter de schermen. Na de eeuwwisseling wordt gesproken over de Cosa Nuova, de nieuwe zaak. Aan de top van de Siciliaanse maffia staat Bernardo Provenzano, een vroegere medewerker van Riina. Deze “nieuwe maffia” hecht weer waarde aan de traditionele Omerta. Ze is niet meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld de afpersingspraktijken, maar houdt zich bezig met de nieuwe economie. Voor zijn dood in april 2000 zei Tommaso Buscetta, een van de belangrijkste pentiti, dat de strijd tegen de maffia verloren is. “De Maffia heeft gewonnen”.

Krijg jij het voor elkaar om jou concurrenten de baas te zijn, en win jij met jou familie op Maffiaplay? Maak snel een account aan en vind het uit!